Contactgegevens:
Schoolstraat 7
5328 BA Rossum
Tel:06-19700202
email: info@eszentialvision.nl

Geschiedenis

Karate-do, zoals het voluit heet, komt oorspronkelijk uit Okinawa, een klein eiland ten zuiden van Japan. Gedurende vele eeuwen had het eiland handelscontacten met zowel China als Japan. Veel is er niet bekend over de ontstaansgeschiedenis van het karate, (oorspronkelijk ‘te’ genoemd) aangezien weinig op schrift is gesteld. Verhalen als zou karate in oorsprong (via het Kung Fu) afkomstig zijn van Bodhidharma, de eerste patriarch van het zenboeddhisme in China, zijn zeer hardnekkig, maar hoogstwaarschijnlijk ongegrond. Meer waarschijnlijk is het dat door de intensieve handelscontacten er een vermenging van Chinese vechtkunsten met inheemse vechttechnieken plaatsvond, die uiteindelijk het hedendaagse karate gevormd heeft. Enkele Okinawezen hebben ook in China getraind, waardoor er een systeem ontstaan is dat met recht een chinees/okinawees product genoemd mag worden en dat pas later Japanse invloeden kreeg.
Het ondergrondse karakter van de eerste eeuwen valt te verklaren uit het feit dat Okinawa bezet was door een Japanse samurai clan (de Satsuma clan) die niet gebaat was bij gewapende en getrainde Okinawezen. Met de ineenstorting van het Japanse feodalisme in 1868 werd Okinawa ingelijfd bij het moderne Japan en verdween het clandestiene karakter van het karate langzamerhand. Uiteindelijk werd het in 1922, op uitnodiging van de kroonprins van Japan, openlijk op het Japanse vasteland gedemonstreerd door Gichin Funakoshi. De hedendaagse vorm van het Shotokan Karate is voornamelijk na de 2e wereldoorlog ontstaan. De invloed van andere Japanse Budo-vormen (vnl. kendo) is hiermee groter geworden.

De moderne schrijfwijze van Karate-do betekent letterlijk: de weg van de lege hand. (vroeger werd het anders geschreven en betekende het Chinese hand, maar die term viel in die tijd van Japans nationalisme niet zo lekker) Leeg in de zin van geen wapens gebruiken, maar leegte is ook een belangrijk boeddhistisch begrip. Het verwijst naar een zuivere, innerlijke staat van zijn. Het woordje ‘Do’ geeft aan dat dit een levenspad is, een spirituele weg. Zoals Funakoshi het zei: “winnen of verliezen is niet het doel van karate; het doel is het verbeteren van het karakter van de beoefenaar”.
Funakoshi was de eerste die zich in Japan vestigde en wordt gezien als grondlegger van een stijl die later Shotokan werd genoemd. (de stijl die wij beoefenen) Shotokan karate kenmerkt zich door diepe standen en krachtige, in het begin vooral, lineaire technieken. Cirkelvormige en zachte technieken komen voor op hoger niveau, hoewel dat sterk verschilt per leraar of richting.
Andere leraren volgden snel en ontwikkelden hun eigen varianten van het karate. De belangrijkste naast Shotokan zijn: Shito-ryu, Wado-ryu en Goju-ryu.

Als je meer wil weten over achtergronden/geschiedenis: het internet staat er bol van. (gebruik de zoektermen Shotokan, Karate, Funakoshi etcetera).